Alles over zwevende houten wandplanken

Alles over zwevende houten wandplanken

Diverse type wandplanken

Diverse type wandplanken

Wandplanken zijn er in diverse houtsoorten, afmetingen, afwerkingen en type bewerking. Betreft de houtsoorten kun je bijvoorbeeld gaan voor eikenhout, een harde houtsoort welke voor diverse toepassingen zoals meubels en badkamer bladen wordt gebruikt, of wat dacht je van notenhout of kersenhout?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Ontdek in deze blog de diverse type wandplanken, afwerkingen en mogelijkheden betreft de bewerkingen van de plank. Er zijn een drietal typen wandplanken te onderscheiden: eiken wandplanken (boomstam en recht), koof planken en vuren planken.

Eiken wandplanken [boomstam]

Een boomstam wandplank is een plank met aan de voorzijde boomstamvormen. Er zit vaak geen schors meer aan deze vormen. De organische vormen van de boom zie je terug aan de voorkant van de wandplank. Wanneer je opzoek bent naar een zo natuurlijk mogelijke wandplank, is een boomstam wandplank zeker een goede keuze.

Bestel een boomstam eiken wandplank »

Eiken wandplanken [recht]

Houd je meer van strak? Deze wandplank is aan de voorkant recht, zonder boomstam vormen. Een wandplank waarmee je eindeloos kunt variëren.

Bestel een rechte eiken wandplank »

Koof planken

Montageklare planken voor in een koof of nis. Met deze massief eiken koof planken creëert u opbergruimte. Wandplanken.shop ontwikkelde een speciaal ophangsysteem bijzonder geschikt voor een koof of nis.  Er wordt in de plank  links en rechts over de korte zijde van de plank een sparing uitgefreesd. Links en rechts wordt tegen de wand van de koof een houten balkje bevestigd met de bijgeleverde bevestigingsmaterialen. De plank wordt vervolgens over dit balkje geschoven. Drie zijden ondersteuning is mogelijk, niet noodzakelijk.

Bestel jouw koof planken inclusief zwevende montage »

 

De koof planken worden geleverd met bevestigingsmaterialen zodat u zelf de plank gemakkelijk kunt plaatsen. Deze planken zijn te bestellen in de veel voorkomende afmetingen. Daarnaast is het mogelijk uw planken voor in de koof of nis op maat te realiseren.

Vuren wandplanken

Deze geborstelde vuren wandplanken worden gemaakt uit nieuwe geschaafde naaldbomen afkomstig uit Scandinavische bossen.

De werkwijze is als volgt;

* Selecteren van het geselecteerde hout

* Vierzijdig schaven van het hout

* Hout verlijmen in een opsluitbank

* Schuren van het hout

* Frezen van de uitsparingen voor de blinde bevestiging aan de muur

* Uitborstelen van het zachtere hout met een satineerfrees met staalborstel

* Afschuren met een borstelmachine

* Oliën van de wandplank met een kleurolie (zwart,grijs,naturel,bruin, matte lak naar keuze)

Bestel een geborstelde wandplank »


Afwerkingen

Een afwerking is belangrijk voor een wandplank. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse afwerktypen wanneer je de wandplanken in een vochtige ruimte gebruikt zoals de badkamer, of wanneer je de wandplank in huis gebruikt.

Afwerking; matte lak
Zeer geschikt voor gebruik in: huis, toilet, badkamer, horeca, retail

Deze lak is op waterbasis, versterkt met keramische vezels, weinig glans en slijtvast. Zoals de naam al zegt wordt het een mattere laag op het hout, wat de houttekening minder laat opvallen. Sommige mensen geven de voorkeur aan een ‘onbehandeld’ uiterlijk. Het hout blijft licht van kleur na de matte lak afwerking.Afwerking; Festool Surfix one step
Zeer geschikt voor gebruik in: huis

Hoogwaardige natuurolie, vrij van oplosmiddelen en ecologisch verantwoord (geheel zweet- en speekselvast volgens DIN 53 160). Zonder kleurtoevoeging, haalt de tekening van het hout het mooiste naar boven. Na het oliën is het hout vol van kleur.Afwerking; Festool Surfix heavy duty
Zeer geschikt voor gebruik in: badkamer, toilet, horeca, retail

Een slijtvaste afwerking zonder kleurtoevoeging, haalt de tekening van het hout het mooiste naar boven, wordt opgebouwd in 5 dagen naar 3 lagen en gepolijst. Een langdurig afwerkproces zorgt ervoor dat in en op het hout een sterke laag zit. Evt. vlekken zullen in de bovenste laag blijven zitten en niet verder in het hout gaan zitten. Geeft de meest natuurlijke afwerking met een volle houtkleur.

 

Schuren of borstelen van het hout

Naast de afwerking, is ook de bewerking van het hout bepalend voor de uitstraling van de wandplank. Zo is het mogelijk het hout te schuren en te borstelen.

Schuren
Hierbij krijgt het hout een zeer glad oppervlak. Nerven van het hout zijn niet voelbaar.


Een voorbeeld van geschuurd eikenhout.

Borstelen
Het hout krijgt een ruwer oppervlak. De houtnerven worden door het borstelen extra geaccentueerd. Deze zijn voelbaar aan het oppervlakte. Het borstelen geeft het hout een ruwe, stoere uitstraling.

Een voorbeeld van geborsteld hout met een transparante olie afwerking. Interesse in geborstelde wandplanken? Bekijk ze hier »Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *